Lasagne csodarecept

 2008.01.19. 12:50

Közkívánatra közkinccsé teszem a csodás lasagne receptemet. (Amit április 4-én kicsit kiegészítettem.)

Hozzávalók:
5 dkg vaj
valamennyi liszt
5 dl hideg tej
1 fej hagyma
1 répa
25 dkg darált marhahús
5dl natúr paradicsomszósz (dobozos, de lehet hogy nem lesz elég, legyen konzerv is otthon)
kb 20 tésztalap
40 dkg sajt (ennyinek elégnek kell lennie, lásd lejebb!!)

Előrebocsátom hogy itthon mindig érzésre készül, szóval ezek csak kb arányok, nyugodtan lehet változtatni ha úgy tűnik hogy valami túl híg/sűrű/kevés/sok. Ez kb 1 tespi lesz, mi karácsonykor 3 tepsivel szoktunk, mert elég macerás, és egyszerűbb többet csinálni egyszerre, és lefagyasztani  a 2t amit nem kezdünk meg (miután megsütöttük)  majd később elővenni és belakomázni.
Valamint még van egy fontos dolog: megfelelő társaságról és főzősörről/főzőborról gondoskodni, hogy jó hangulatban teljen a nap :)

Na akkor a recept: meg kell csinálni a besamel mártást (megolvasztani vajat, és összekeverni liszttel, megpirítani kicsit mintha rántást csinálnál csak olaj helyett vajjal, és aztán apránként a hideg tejet kell hozzákeverni, inkább legyen folyósabb, mert utána amikor még forralod 2 percig akkor besűrűsödik, és lehetetlen lesz később kenni) meg a paradicsomos hús mártást (olajban megpirítani a hagymát, aztán reszelt répát kell hozzákeverni, illetve ízlés szerint mehet bele zeller vagy más zöldség reszelve, utána meg a darált marhahúst, amíg meg nem sül kicsit, és amikor már azt hiszed hogy mindjárt elkezd odaégni, akkor kell felönteni paradicsommal - lehet konzerv vagy dobozos, vagy mind a kettő, ami épp van otthon, szerintem az a legjobb amibe egész paradicsomok is vannak. Végül megy bele só, bors, oregano, bazsalikom, zellerzöldje meg kakukkfű, közben ugye kóstolni kell hogy jó legyen, aztán lehet hagyni rotyogni amíg szét nem főnek a hús "kukacok" kisebb darabokra, kb 1 óra)
aztán jön a trükk: mi mindig megfőzzük a tésztát mielőtt berakjuk (sós vízben), ha ezzel nem akarsz vacakolni*, akkor sokkal folyósabb besamel kell hogy legyen mit felszívnia a tésztának.  HA megfőzöd, akkor meg elég pepecs munka lesz, nekünk könnyű mert van ilyen eszközünk (ilyen rekeszekbe kell becsúsztatni a tésztákat) amivel meg lehet főzni anélkül hogy összeragadnának, ennek hiányában folyamatosan keverni kell fakanállal. Szóval ha sikerült megfőzni, és nem ragadt össze az összes akkor ez az egyetlen tészta amit le szabad öblíteni hideg vízzel (mert úgyis megy majd a sütőbe) és konyharuhát kell leteríteni az asztalra, és arra kirakni őket  egymás mellé úgy hogy ne érjenek össze (nyugodtan lehet még egy konyharuhát rárakni a tésztákra és arra rakni a 2. adagot).
Aztán fogsz egy tepsit, és a paradicsom szósz tetejéről lehalászol egy részt egy evőkanállal amin látszik hogy főleg olaj, és avval kikened az alját hogy ne ragadjon le a tészta. (Amúgy inkább legyen túl sok a 2 szósz, mert le tudod fagyasztani őket, illetve a besamelt ki is lehet dobni, az semmi extra, de felesleges főtt tésztával nem tudsz mit csinálni.) Akkor lerakod az első réteg tésztát, úgy kell vagdosni őket hogy szépen beterítsék az egész tepsit, és minél kevésbbé lógjanak egymásra, pl nyers tésztát nem tudom mennyire lehet úgy törni ahogy akarod vagy mennyire fog megdagadni sütés közben, szóval keress rá a neten hogy hogy kell ezt csinálni nyerssel ha úgy döntesz :)
Utána meg kell kenni a besamellel, de olyan vékonyan amennyire csak tudod, mert elég nehéz lesz tőle, ezért kell hogy híg legyen, illetve vagy melegen kell tartani, vagy néha fel kell melegíteni, mert ha megdermed, akkor csak vastagon lehet kenni. Erre jön a husis szósz, amiből szintén annyit kell rárakni hogy épp hogy jusson mindenhova, kevésnek fog tűnni, de ha jól csinátlad elég erős az íze, szóval végül így lesz jó. Aztán meg rá sajt, szintén annyi hogy épp hogy jusson és kevésnek tűnjön, egyszer húgom csinálta nagyon sok sajttal és senki nem bírta megennni mert annyira zsíros volt, pedig én is imádom a sajtot de be kellett látnom hogy bizony a rétegek közé kevés sajt kell :) utána már csak ezt kell ismételgetni, a legtetejére meg a besamel és hús fölé soksok sajt megy.
Kb 1 ujjnyit fog megdagadni majd, szóval nem kell teljesen a tepsi tetejéig rakni. Van még egy trükk: miközben rakod a tésztákat, ugye nagy eséllyel lesz egy egész lap, a többi meg iylen fél vagy kisebb darab, és úgy érdemes csinálni hogy az egész lap mindig másik sarokban legyen minden rétegen, ne mindig ugyanott.
Utána már csak be kell rakni a kb 200 fokos sütőbe és kb 20 perc - fél óráig kell sütni. De igazából addig amíg szimpatikusra nem sül a sajt a tetején, mert már ugye a tészta is megfőtt, meg a hús is, szóval nem kell sokáig sülnie neki, már úgysem nyers. Aztán falapáttal kockára vágni, és ha lehet, akkor görögsalátával tálalni, elismerő tekintetet bezsebelni.



*erről bővebben itt

Címkék: olasz gasztro recept lasagne

A bejegyzés trackback címe:

https://kockaspingvin.blog.hu/api/trackback/id/tr49303187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mina · http://mina.hu 2008.01.19. 18:14:19

Wow, koszonom szepen!!! :)
Holnap ki is probalom!
A meebo.com-ot megnezted? Meg csak nem is kell msn-t telepiteni...

kockaspingvin 2008.01.20. 00:13:01

Na hát hajrá remélem az eredmény megéri a fáradtságot...még nem néztem, de amikor legközelebb a recpción unatkozom,az lesz az első dolgom, köszi a tippet
süti beállítások módosítása